Počet nezamestnaných bude ešte ku koncu roka stúpať

07.09.2012 Bratislava

Bratislava 7. septembra (TASR) - Nezamestnaných Slovákov bude ešte pribúdať. Podľa aktuálnych čísel z úradov práce z júla predstavuje miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku 13,27 % a analytici varujú, že počet nepracujúcich bude do konca roka narastať z dôvodu vývoja slovenskej ekonomiky a celkovej situácie v eurozóne. "Na vyhliadky nezamestnanosti v 2. polroku treba pozerať so zvýšenou ostražitosťou," konštatoval pre TASR analytik Volksbank Slovensko Vladimír Vaňo.

Vysvetlil, že viac ako polovica slovenského vývozu smeruje do krajín eurozóny a predstihový ukazovateľ aktivity v priemysle eurozóny zaznamenal v júli prepad na najhoršiu úroveň od júna 2009. Podobné varovné signály priniesol aj rýchly odhad hrubého domáceho produktu i zamestnanosti na tento rok. Rast hospodárstva tak nestačí na generovanie nových pracovných príležitostí.

"Očakávame, že ekonomika v 2. polroku spomalí, čo by mohlo viesť k rastu nezamestnanosti v ďalších mesiacoch," varoval analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž s tým, že úroveň evidovanej nezamestnanosti by mohla dosiahnuť 13,5 %. Jeho kolegyňa, analytička Poštovej banky Eva Sadovská, je ešte skeptickejšia. Očakáva prekročenie hranice 13,8 %.
 

Vyberte región